Uudised

Muuga lahes on end sisse seadnud Mehhiko päritolu söödav merekarp

Rangia cuneata

2019. aastal Soome lahe Venemaa vetest avastatud Mehhiko päritolu merekarp Rangia cuneata on nüüdseks laiendanud oma areaali ja jõudnud ka Muuga lahte. See on söödav karbiliik.

Muuga lootsilaevade sadamast leitu on esimene Mehhiko päritolu merekarbi leid Muuga lahes, ütles ADRIENNE projekti juht Jonne Kotta TÜ Eesti Mereinstituudist.

“Antud merekarbi leviala hakkas möödunud kuuma suvega kiiresti laienema ning piki Narva lahe idapoolset rannikut on selle levik olnud plahvatuslik,” lausus Kotta. Tulevased uuringud näitavad, kas selle uustulnuka olemasolu toob kasu või pigem häirib kohalikku mereelu, lisas ta.

Teadlased on kolm aastat töötanud koos projekti ADRIENNE raames, et omandada rohkem teadmisi Soome lahe kohta. Ühisprojekti käivitasid 2019. aastal kolme riigi eksperdid selleks, et üle saada takistustest – andmete killustatusest ning riikides kasutatavate uurimis- ja hindamismetoodikate erinevusest -, mis seni pidurdasid edusamme Soome lahe seisundi parandamiseks.
https://novaator.err.ee/1608480989/muuga-lahes-on-end-sisse-seadnud-mehhiko-paritolu-soodav-merekarp

Teadlased korraldasid uurimisreisi, mille eesmärk oli kaardistada mereelustiku levikut seni vähetuntud Soome lahe piirkondades. Suureks üllatuseks avastasid nad kaks võõrliiki – Mehhiko lahe merekarbi Rangia cuneata ja teadmata päritoluga hulkharjasussi Laonome xeprovala.

Rangia       laonome.jpg

Teadlased on teinud kaks aastat tihedat koostööd ER55 “ADRIENNE” projekti raames, et koguda rohkem infot Soome lahe elukeskkonna kohta.  Mereuurijate leid kinnitab, et need kaks võõrliiki, keda on varem kohatud Läänemere muudes piirkondades, on nüüd ennast sisse seadnud ka mere kõige idapoolsemas osas. Edasised uuringud näitavad, kas uustulnukad hakkavad kohalikku mereelu segama või toovad hoopis kasu. Teadlased töötavad praegu välja võimsat IT-lahendust, mis näitab liikide levikut merekeskkonnas. Seda lahendust saab kasutada Läänemere ökosüsteemi tervise uurimiseks.
https://www.estoniarussia.eu/first-random-facts-and-achievements-of-projects-4/

ADRIENNE sidusrühmade konverents   

Eesti Mereinstituut korraldas 28. septembril 2021. aastal Adrienne projekti sidusrühmade konverentsi, kus tutvustati Adrienne projekti tulemusi laiemale kuulajaskonnale.
Konverentsi ettekanded leiate siit.
Mereelustiku kaardistamine ja kliimamuutuste prognoosimine (Kristjan Herkül)
Mapping biota and predicting future changes
Faktipõhine lähenemine otsuste tegemiseks veebikeskkonnas (Jonne Kotta)
Building GIS Assessment Portal – factual approach to decision making
Välitööde tulemustest ja Adrienne väljunditest (Marina Orlova)
On fieldwork results and Adrienne’s outputs

Adrienne lõpukonverentsi ettekanded (märts 2022)

ADRIENNE projekti tulemused ja Soome lahe kohta tehtud mõjude hindamisportaali (PlanWise4Blue põhjal) tutvustus (Jonne Kotta)
Nature conservation at sea- MPA as instrument to achieve conservation and environmental targets (Georg Martin), inglise keeles
Laevandusega seotud tegevused ja nende võimalikud keskkonnamõjud Eesti Merealal (Mari-Liis Tombak, TalTech Eesti Mereakadeemia)
Sinimajandus ja veeressursside väärindamine (Loreida Timberg, TalTech Eesti Mereakadeemia).pptx (Loreida Timberg, TalTech Eesti Mereakadeemia)